paleotóp

paleotóp

Rekordidős teknőspáncélt találtak

2012. október 28. - Fitos Attila

A világ legidősebb teknősfosszíliáit tárták fel Krakkótól délnyugatra a Varsói Egyetemnek és a Lengyel Tudományos Akadémia Paleobiológiai Intézetének a kutatói, a 215 millió éves leletekről a Journal of Vertebrate Paleontology című folyóiratban jelent meg tanulmány.

A dél-lengyelországi lelőhelyen eddig több száz fosszília került napvilágra, a teknősökön kívül cápák, dinoszauruszok és halak maradványait tárták fel – olvasható a PhysOrg tudományos hírportálon. A teknősmaradványok 215 millió évesek, a korbecslést alátámasztják a pollenelemzések is.

 

„A késő triászi teknősök maradványai igen ritkák. A Földön mindössze nyolc lelőhely ismert, ahonnan ilyen fosszíliák előkerülhetnek. Az adott korszakból származó teknős, a Proterochersis robusta maradványait Németországban tárták fel, de a lengyelországi lelet sokkal teljesebb, itt a páncélon kívül fennmaradtak a nyaki és farokcsigolyák is, valamint a végtagcsontok" – hangsúlyozta a feltárásokat irányító Tomasz Sulej paleobiológus, aki szerint minden egyes ilyen fosszília felbecsülhetetlen értékkel bír, hiszen segítségükkel többet és többet tudhatnak meg a teknősök evolúciójáról.

A lelőhelyen két fajhoz tartozó teknős páncéljai kerültek napvilágra, hosszuk eléri az 50 centimétert, és a mai teknősökére emlékeztetnek. Az egyik fosszília a Németországból ismert a Proterochersis robusta maradványaihoz hasonlatos, a másik egy eddig ismeretlen fajé.

 

Forrás: Index.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://paleotop.blog.hu/api/trackback/id/tr47290645

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása