paleotóp

paleotóp

Milyen állat tartozéka volt a hatalmas karom?

2012. augusztus 30. - Fitos Attila

A varánuszfélék családjához tartozó, nyolcmillió éve élt óriásgyíké lehetett egy hét centiméteres karom, amelyet Ausztráliában, az Északi területen tártak fel a paleontológusok.

karom01.jpg

További fotók: ABC.net

 

Az Alice Springs várostól 190 kilométerre északkeletre lévő lelőhelyet az 1950-es években bennszülöttek fedezték fel. A feltárások 1986-ban kezdődtek az Alcoota Scientific Reserve helyszínen, amelyet az ötödik kontinens legnagyobb paleontológiai lelőhelyének tartanak. Az elmúlt negyedszázad alatt több ezer egyed fosszíliái kerültek elő, beleértve a hatalmas röpképtelen madár, a Dromornis stirtoni majdnem teljes csontvázát – olvasható az ABC.net ausztrál hírportálon.

Mint Adam Yates, a Közép-Ausztráliai Múzeum kurátora kifejtette, egyelőre nem tudják, hogy milyen állat „tartozéka” volt a hatalmas karom. „Hasonló karmok kerültek már elő a múltban is. Valószínűleg egy olyan gyíké lehettek, amelynek testméretei jóval felülmúlták a komodói sárkányt. Nem találtunk azonban egyetlen olyan csontot sem, amely egy ekkora hüllőé lehetett” – magyarázta Adam Yates.

Az idei ásatások során előkerült a Dromornis stirtoni egy újabb végtagcsontja is.

„A madár magassága elérte a három métert, testsúlya pedig fél tonna körül volt. Ez lehetett a valaha élt legnagyobb madár” – jegyezte meg Adam Yates.

A paleontológus rámutatott, hogy a lelőhelyen a röpképtelen madár mellett hatalmas erszényesek fosszíliái kerültek elő nagy számban, a szakemberek feltételezése szerint egy iszonyatos szárazság áldozatai lehettek mindannyian. „Egy időben pusztulhattak el, egy kiszáradt itatóhely körül” – vélekedett az ausztrál paleontológus.

 

Forrás: MTI / mno.hu

 

A bejegyzés trackback címe:

https://paleotop.blog.hu/api/trackback/id/tr707290651

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása