paleotóp

paleotóp

A nap képe: a Föld történetének egyik első szárazföldi növénye

2021. augusztus 08. - Fitos Attila
A növények kétségtelenül a legfontosabb élőlények a Földön. Ha valamilyen csoda folytán hirtelen egy csapásra teljesen eltűnnének ezek a tápláléklánc alapját jelentő fotoszintetizáló lények a bolygóról, az meglepően gyorsan az élővilág teljes pusztulását vonná maga után. Nem véletlen, hogy az állatvilág fejlődéstörténete során bekövetkezett legnagyobb ugrásokat a legtöbb esetben a növényvilágban jelentkező újítások váltották ki. Nem következhetett volna be a gerincesek “partraszállása” (tehát a mi történetünk) sem anélkül, hogy a növények előtte ne hódították volna meg a szárazföldet.

Ez egy rendkívül hosszú folyamat volt, ami a mai ismereteink szerint a legegyszerűbb telepes növényekkel már a paleozoikum legelején (több, mint 500 millió éve) elkezdődhetett, majd szép lassan elszakadva az állandó vízforrástól és alkalmazkodva a gravitáció nehézségeihez, kialakulhattak a komolyabb, szállítószövetekkel bíró növények.

Az alábbi képeken egy igazi úttörő látható, az egyik első valódi szövetes, vagy más néven edényes növény, amelyet fosszíliákból ismerünk. A neve Cooksonia, és lenyomatai kb. 430 millió éves kőzetekből kerültek elő. Nem volt még sem levele, sem gyökerei, a feltételezések szerint a néhány centiméteres szárak olyan gyöktörzsekből indulhattak ki, amelyek végül nem maradtak ránk.
dsqiynyu0aecc-e.jpg
A Cooksonia sp. egy szépen fennmaradt kövülete, Bertie Formáció, felső-szilur (kb. 420 millió éve), New York, USA (forrás: Dave Rudkin, Twitter)
735942c2d29a4a8e0cbfb0a42b522758.jpg
Masato Hattori illusztrációja a növényről.

 

Ha tetszett a cikk, iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le az új tartalmakról!


A bejegyzés trackback címe:

https://paleotop.blog.hu/api/trackback/id/tr1616654092

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Világnézet Netes Napló · vilagnezet.blog.hu 2021.08.09. 13:42:20

Élet az életből zagyvaság legfrissebb logikára épülő blogbejegyzésem kapcsolódik és javaslom elolvasni:
vilagnezet.blog.hu/2021/08/09/elet_az_eletbol_zagyvasag
süti beállítások módosítása