Rövid videó a Balatonitesről

A Magyarhoni Földtani Társulat 2015-ben indította útjára az ’Év ásványa’ és az 'Év ősmaradványa' programot, amelynek részeként minden évben 3-3 jelöltet bocsátanak szavazásra, a voksokat pedig a weboldalukon lehet leadni. A legtöbb szavazatot elért ásvány és ősmaradvány nevét a Magyar Természettudományi Múzeumban évente novemberben megrendezett Földtudományos Forgatagon jelentik be. A program életre hívásának az volt a célja, hogy felhívják a figyelmet Magyarország és a Kárpát-medence egyedülállóan változatos geológai felépítésére, és hogy ezáltal népszerűsítsék a kőzet-ásványtan és az őslénytan tudományát. A szavazás eddig két alkalommal zajlott le, az ősmaradványok közül az eddigi két győztes a nummulitesz (2016) és a barlangi medve (2017) volt. Az idei évben a legtöbb szavazatot egy „magyaros” triász időszaki ammonitesz, a Balatonites kapta, maga mögé utasítva a Flabellipectent (fésűskagyló) és a szép legyezőszerű levelekkel rendelkező üstökös pálmát (Sabal major).

Készítettünk egy kisfilmet azoknak, akik még soha nem, vagy csak keveset hallottak erről a fosszíliáról.

A témáról bővebben blogbejegyzésünkben olvashatnak: http://paleotop.blog.hu/2017/11/13/az_ev_osmaradvanya_2018-ban_a_balatonites_itt_van_minden_amit_tudni_szeretnel_rola

 

A bejegyzés trackback címe:

https://paleotop.blog.hu/api/trackback/id/tr2213990006

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Paleotóp - Az őslényblog.

Amatőr ismeretterjesztő folyóirat az élővilág fejlődéstörténetéről. A paleobiológiai témájú kutatási eredményeket, érdekességeket és híreket közérthető és olvasmányos formában juttatjuk el az érdeklődöknek, felhasználva a hazai és nemzetközi sajtó tudósításait, tudományos publikációkat és néha saját tapasztalatainkat is. Mindezt igyekszünk terepi élménybeszámolókkal, kiállítások, cikkek és könyvek ajánlásával színesíteni.

Kapcsolat: hello@paleotop.hu

"A kövületeknek varázsereje van. Amikor kettétörsz egy szikladarabot, és egy ammonitát találsz benne, tudod, hogy 150 millió éve nem érte napfény, és a te szemed az első, mely megpillanthatja ezt a csodát."

(Sir David Attenborough)


"Ha jobban megismerjük Földünk múltjának történetét, nagyobb felelősséggel gondolkodunk bolygónk életének jelenéről és eljövendő fejlődéséről is."

(Zdeněk V. Spinar)

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le az új tartalmakról! 


Paleotóp a Facebook-on is

süti beállítások módosítása