Lovak mentették ki a Brachiosaurus kétméteres felkarcsontját
2020. április 06. írta: Fejes Valentin

Lovak mentették ki a Brachiosaurus kétméteres felkarcsontját

A XX. század első felében, 1907 és 1931 között a paleontológusok számos expedíciót szerveztek Délkelet-Tanzániába. A nagyszabású ásatások rendkívül sikeresen zárultak, hiszen a feltárásokon részt vevők összesen kétszáz tonnányi kövülettel a fedélzeten térhettek haza Németországba. A gazdag leletanyag többek között a valaha élt egyik leghatalmasabb szárazföldi teremtmény megkövesedett maradványait tartalmazta, melyről a helyiek is tudomást szereztek. 1937 augusztusában tömött sorok kígyóztak a berlini Humboldt Múzeum bejárata előtt, látogatók tucatjai akartak csodájára járni a város új, lélegzetelállító látványosságának: a Brachiosaurus brancai feléjük tornyosuló, csaknem tizenkét méter magas csontvázának.

brachiosaurus_csontvaza_museum_fur_naturkunde_berlin.jpg

A hatalmas dinoszaurusz csontváza máig népszerű látványosságnak számít (fénykép: Museum für Naturkunde Berlin)

„Nagyon valószínű, hogy idővel a Brachiosaurus lesz a legjobban ismert Dinosaurus-féleség.” – vetette papírra e sorokat 1917-ben, a felfedezések híre hallatán neves őslénykutatónk, Nopcsa Ferenc báró, ám az idő sajnos nem az ő igazát bizonyította. Néhány tanulmány (lásd mondjuk Gregory Scott Paul 1988-as, illetve George Olshevsky 1991-es munkáját) eredményeinek tükrében Tendaguru óriását átsorolták, így manapság Giraffatitan brancaiként tartják számon. Jelenleg egyetlen faj képviseli a Brachiosaurus nemzetséget, az Elmer Samuel Riggs által még 1903-ban leírt Brachiosaurus altithorax. Bár az 1993-ban debütált, Steven Spielberg rendező nevével összeforrt Jurassic Park egy csapásra megalapozta a dinoszaurusz máig töretlen népszerűségét, kövületei csak ritkán kerülnek a szakértők szeme elé: míg a Camarasaurus esetében kétszáz, a Diplodocusnál vagy az Apatosaurusnál pedig körülbelül száz–száz példányról készült feljegyzés, addig a Brachiosaurus kapcsán sokáig csupán tízről tudtak.

brachiosaurus_pecsics_tibor.jpg

A gigantikus Brachiosaurus mellett az afrikai elefánt is eltörpül (Pecsics Tibor illusztrációja)

A tizenegyedikre Brian Engh, a jellegzetes stílusáról ismert, tehetséges paleoművész bukkant rá a közelmúltban, 2019 májusában. A kétméteres felkarcsontot (humerus) egy Utah-beli állami park területén találta meg Matthew John Wedel, valamint Thuat Tran társaságában. Később több kollégájuk csatlakozott hozzájuk, a majd’ fél tonnás fosszíliát októberre közös erővel szabadították ki kemény kőzetbörtönéből. Az elszállítás ugyanakkor égető gondot jelentett – a vidéket sűrűn benőtték a különböző védett növények, emellett a legközelebbi út a karbantartás hiánya miatt rettenetes állapotban van, ezért a gépjárművek most szóba sem jöhettek. A Naples városában élő Bartlett család sietett a bajba jutott csapat segítségére: Clydesdale lovaik, név szerint Darla és Molly oldották meg a logisztika problémáját.

a_brachiosaurus_felkarcsontja_matthew_john_wedel.jpg

Gipszbe burkolják az értékes kövületet (fotó: Matthew John Wedel)

a_kovulet_elszallitasa_matthew_john_wedel.jpg

Így szállították el a kétméteres felkarcsontot (fénykép: Matthew John Wedel)

A késő jura idejéből származó, hozzávetőlegesen 150 millió éves ritkaság a Utah Field House of Natural History épületében került kiállításra. Elmondásuk alapján a tudósok még biztos vissza fognak térni az ígéretesnek tűnő lelőhelyre.

***

A szöveg forrásai:

Pecsics Tibor DeviantArt-profilja

*

Ha tetszett a cikk, iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le az új tartalmakról!


A bejegyzés trackback címe:

https://paleotop.blog.hu/api/trackback/id/tr8215587656

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lobo Marunga 2020.04.06. 17:18:46

Köszi, tök jó volt, mint mindig!
Egy apró nyelvhelyességi dolog, ami régóta zavar: Sajnos még mindig sokakban él, hogy bármit is ö-vel mondani, nem választékos dolog, és következetesen ragaszkodnak ahhoz, hogy le nem írnának olyat, hogy föl, vagy fönt. Pedig egyszer ha jól emlékszem még Grétsy László is javasolta, mondván, hogy nagyon mekeg a magyar. Tehát nem igénytelen a föl a fel a fönt pedig a fent teljes jogú szinonimája, vagy inkább alternatív alakja. NA DE! Ez már nem igaz a felé és a fölé esetében! Ez két teljesen külön jelentésű szó, a felé jelentése 'irányába' a fölé jelentése pedig 'fölötte levő helyre'. És bár mg a fölötte és felette is szabadon cserélgethető meg a fölött és felett is, a fölé és a felé nem! Aki életében még soha olyat nem mondott, hogy "föl", az sem cserélgetheti ezt a kettőt. Azért értekezem itt erről, mert sajnos manapság ez nagyon terjed. Tehát: Ha körömszakadtáig esküszik valaki az ezesre, akkor is "föléjük magasodó" és nem "feléjük magasodó".
És még egyszer a lényeget: Kedvenc blogom a Paleotóp, és köszi a posztot!

Fitos Attila · http://paleotop.blog.hu/ 2020.04.07. 13:48:59

@Lobo Marunga: nagyon köszönjük, örülünk. hogy tetszett! :) A nyelvhelyességi kiegészítés pedig teljesen jogos!