Boldog születésnapot, Sir David Attenborough!
2019. május 08. írta: Fejes Valentin

Boldog születésnapot, Sir David Attenborough!

Öt őslény, amit az élő legendáról neveztek el

David Frederick Attenborough 1926. május 08-án látta meg a napvilágot Isleworth városában. Vajon sejthette-e bárki is akkoriban, micsoda kivételes karriernek néz elébe a kis jövevény? Neve az igényes ismeretterjesztéssel forrott össze, dokumentumfilmjei otthonainkba varázsolták Földünk lenyűgöző élővilágát. Páratlan tetteiért azóta lovaggá ütötték, manapság pedig a klímavédelem élharcosává vált: szenvedélyes beszédeivel a globális felmelegedés beláthatatlan következményeire próbálja felhívni a figyelmet, cselekvésre ösztönözve mindnyájunkat.

sir_david_attenborough_bbc_one.jpg

Sir David Attenborough, kezében egy ammonitesz fosszíliájával (fotó: BBC One)

Bolygónk régmúltban gyökerező, íratlan történelme szintúgy lenyűgözte. Már gyermekkorától kezdve hódolt a kövületvadászatnak, a fosszíliák gyűjtésének semmihez sem fogható érzése teljesen magával ragadta világunk fiatal felfedezőjét. Mint egyszer fogalmazott, egész másképp alakult volna kapcsolata a természettel, ha ez a tevékenység annak idején teljesen kimarad az életéből.

Rengetegen tartozhatnak hálával az élő legendának, hiszen tevékenysége sokakra gyakorolt rendkívüli hatást. Az előbbi kijelentés alól természetesen mi, a Paleotóp szerzői sem jelentünk kivételt, ezért különkiadással készültünk e jeles alkalom megünneplésére. Rövid összeállításunkkal szeretnénk tisztelegni hősünk példamutató munkássága előtt, egyúttal boldog születésnapot kívánni neki. Istenek éltessenek sokáig, Sir David Attenborough!

 

1.) A titokzatos tengeri őshüllő

A plezioszauruszok közé tartozó Attenborosaurus conybeari evezőkké módosult végtagjaival szelte a trópusi tengerek vizét a kora jurában, hozzávetőlegesen 190 millió évvel ezelőtt. Mivel modernnek vélt és kezdetlegesnek tartott anatómiai bélyegeket egyaránt magán viselt, ezért pontosabb rendszertani besorolása a mai napig heves viták kereszttüzében áll.

attenborosaurus_conybeari_mark_witton.jpg

Attenborosaurus conybeari (Mark Witton illusztrációja)

A tengeri őshüllő kövületeit eredetileg 1880-ban tártak fel, ám azok a második világháború során, a bristoli múzeum épületét ért bombatámadás következtében megsemmisültek. Hatalmas veszteség ez a paleontológusok számára, hiszen a kortárs feljegyzések tanúbizonysága alapján az állat bőrének lenyomata egykor ugyancsak fennmaradt.

 

2.) A fekete bárány

Első olvasásra nagyon úgy tűnhet, hogy a Cascolus ravitis kilóg a sorból, holott az aprócska ízeltlábú névadása lehet a leginkább személyes kötődésű mind közül. Míg a nemzetség elnevezése egy szójáték eredményeképp jött létre az „Attenborough” kifejezés felhasználásával, addig a faji megjelölés Leicesterre utal: a kis David gyakorlatilag a helyi egyetem campusának falai között nőtt fel.

cascolus_ravitis_david_j_siveter_tarsai.jpg

A Cascolus ravitis digitális rekonstrukciója (fénykép: David J. Siveter & társai)

A kicsiny, mindössze kilenc milliméter hosszú rákocskát a Leptostraca rend mára kihalt képviselőjeként tarthatjuk számon. Kiváló megtartású maradványaira az angliai Herefordshire megyében bukkantak rá a középső szilurból való, mintegy 430 millió éves kőzetrétegekben.

Az esetről összeállított tanulmányt a Proceedings of the Royal Society B publikálta.

 

3.) Szöcskék a megkövesedett gyanta fogságában

Csaknem fél évszázad telt el, mire rátaláltak az Electrotettix attenboroughi borostyánba börtönzött példányaira az Illinois Natural History Survey gazdag gyűjteményében. A leletanyag a Dominikai Köztársaság területéről származik, korát 18–20 millió évesre becsülték.

electrotettix_attenboroughi_sam_w_heads_tarsai.jpg

Egy Electrotettix attenboroughi-példány (fotó: Sam W. Heads & társai)

Az intézet kollekcióját Milton Sanderson entomológus gazdagította a párjukat ritkító egyedekkel. A szakértők bevallása szerint ezek a szöcskék a Cladonotinae alcsalád átmeneti formáinak tekinthetők.

Az esetről összeállított tanulmányt a ZooKeys publikálta.

 

4.) Egy elevenszülő őshal

A devon alatt, körülbelül 380 millió éve élt Materpiscis attenboroughi orrától a farka végéig 25 centiméteres volt. Fosszíliájának tüzetesebb tanulmányozása végén a kutatók döbbenetes végkövetkeztetésre jutottak.

materpiscis_alain_beneteau.jpg

Materpiscis attenboroughi szülés közben (Alain Bénéteau illusztrációja)

A páncélos őshal kicsinyeit elevenen hozta a világra, felfedezése a jelenség eddigi legkorábbi példájaként szolgál. A szerencsétlenül járt utód negyedakkora volt, mint anyja.

Az esetről összeállított tanulmányt a Nature publikálta.

 

5.) A zseboroszlán

A Microleo attenboroughi az erszényes oroszlánok (Thylacoleonidae) kisebb termetű tagja. Töredékes koponyája, valamint néhány foga az ausztráliai Queensland északnyugati részéről került elő.

microleo_attenboroughi_peter_schouten.jpg

Microleo attenboroughi (Peter Schouten illusztrációja)

Nagyjából 18 millió évvel ezelőtt leshetett áldozataira a buja esőerdőkben, de korántsem számíthatott a környék csúcsragadozójának. Az alig 600 grammos ragadozó könnyedén végezhette például krokodilfélék gyomrában, ahogy az más rokonainál bizonyítottan előfordult.

Az esetről összeállított tanulmányt a Palaeontologia Electronica publikálta.

***

A szöveg forrásai:

Mark Witton blogja

Alain Bénéteau DeviantArt-profilja

Peter Schouten online galériája

*

Ha tetszett a cikk, iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le az új tartalmakról!


A bejegyzés trackback címe:

https://paleotop.blog.hu/api/trackback/id/tr6014793580

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.