Csontokat ropogtatott „a lengyel sárkány”
2019. február 06. írta: Fejes Valentin

Csontokat ropogtatott „a lengyel sárkány”

Bár a földtörténeti középkort, avagy a mezozoikumot gyakran szokás a dinoszauruszok koraként emlegetni, az időszak kezdetén még más volt a helyzet: első képviselőiknek a feléjük tornyosuló ragadozókkal kellett megosztania életterüket. Egy nemrég végzett kutatás, melyben az Uppsala University munkatársai vettek részt, ugyancsak megerősíti ezt a kijelentést. Tíz, a késő triász idejéből való koprolitot vizsgáltak meg szinkrotronok alkalmazásával – a különleges berendezéseknek hála láthatóvá vált mindaz, ami a maradványok belsejében fennmaradt.

smok_megkovesedett_urulekei_martin_qvarnstrom.jpg

Szinkrotronos felvétel a koprolitok tartalmáról (fénykép: Martin Qvarnström)

A svéd paleontológusok beható vizsgálataik végén vonták le következtetésüket, miszerint a mára megkövesedett ürülékeket egykor a Smok wawelski néhány példánya hagyhatta hátra maga után. Az akár 5–6 méter hosszúságot is elérő őshüllő hozzávetőlegesen 210 millió évvel ezelőtt vadászhatott a mai Lengyelország területén. Hátsó lábaira emelkedve sokakban egy dinoszaurusz benyomását keltheti, azonban pontosabb rendszertani besorolása a mai napig bizonytalan. Nemzetségének neve magyarra fordítva annyit tesz: „sárkány”.

smok_edyta_felcyn.jpg

Így festhetett élőben a Smok wawelski (Edyta Felcyn illusztrációja)

A fosszíliák természetesen az őslény táplálkozási szokásairól tanúskodhattak a legtöbbet. A kövületek tartalmának körülbelül felét csonttöredékek tették ki, ezeket elropogtatva értékes tápanyagokhoz, mint például a csontvelőhöz juthatott hozzá. Ahogy az a felvételeket tanulmányozva kiderült, az állatnak evés közben rendszeresen letörtek a fogai, ám emiatt egyáltalán nem kellett aggódnia, hiszen élete végéig képes volt pótolni a sérült, esetleg kihullott darabokat. A Smok a tápláléklánc csúcsán állva halakat, kétéltűeket és más, kisebb hüllőket zsákmányolt, de olykor a növényevő dicynodonták fiatal egyedeit terítette le.

ket_vadaszo_smok_jakub_kowalski.jpg

„A lengyel sárkány” korának egyik legrettegettebb húsevője lehetett (Jakub Kowalski illusztrációja)

A tudományos dolgozat eredményeit a Scientific Reports publikálta az elmúlt napokban.

***

A szöveg forrásai:

Edyta Felcyn DeviantArt-profilja

*

Ha tetszett a cikk, iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le az új tartalmakról!


A bejegyzés trackback címe:

https://paleotop.blog.hu/api/trackback/id/tr2314610210

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.