Tényleg tengeri hüllő lett volna a Mesosaurus?
2018. szeptember 28. írta: Fejes Valentin

Tényleg tengeri hüllő lett volna a Mesosaurus?

A megjelenésükben leginkább a krokodilokra emlékeztető, de azokkal közelebbi rokonságban nem álló Mesosaurusok ismerősnek tűnhetnek számunkra – a szemgödrök közelében elhelyezkedő orrnyílások, valamint a hosszú, oldalról lapított farok csupán két ismertetőjegy a sok közül, melyek a tengeri életmódhoz való tökéletes alkalmazkodást bizonyíthatják. Egy, a Frontiers in Ecology and Evolution szakmai folyóirat virtuális hasábjain publikált tanulmány azonban azt igazolhatja, hogy esetükben a helyzet korántsem bizonyulhat ilyen egyszerűnek.

Graciela Piñeiro professzor (Facultad de Ciencias, Universidad de la República; Uruguay) és kollégái az ország területén talált, az úgynevezett Mangrullo-formációhoz tartozó kőzetrétegekben felfedezett gazdag leletanyagra támaszkodva végezték munkájukat, összehasonlítási alapként pedig a tengeri leguánokról, néhány krokodilféléről, továbbá más, kihalt és máig is élő, földhözragadt fajról összegyűjtött adatokat használták fel. A górcső alá vetett negyven Mesosaurus-példány életkora változó volt, különböző generációkat képviseltek.

a_vizsgalathoz_hasznalt_oshullok_es_maradvanyaik_pi_eiro_es_tarsai.jpg

A kutatás során megvizsgált őshüllők maradványai – „A” és „D”: Mesosaurus tenuidens; „B”: Hovasaurus boulei; „C”: Claudiosaurus germaini; „E”: Thadeosaurus colcanapi (fénykép: Piñeiro & társai)

A csigolyák és a végtagok csontjainak alaposabb szemügyre vétele némiképp új meglátásba helyezhette a Mesosaurusokról kialakított korábbi véleményünket. Az anatómiai bélyegek egybevetését követően a szakértők arra a megállapításra jutottak, hogy míg a fiatalok otthonául leginkább a partmenti vizek szolgálhattak, addig a felnőttek már jóval több időt tölthettek a szárazon is. Félvízi életmódjukról a kövületté válás körülményei szintúgy tanúskodhatnak: a nagyobb, így feltehetőleg idősebb egyedek fosszíliái kevésbé jó megtartásúak, valószínűleg jobban ki lehettek téve például az időjárás viszontagságainak. Érdekes, amit a Zdeněk Burian által illusztrált könyv (Az ősidő állatai) 112. oldalán olvashatunk velük kapcsolatban: „Messzemenően alkalmazkodott a vízi élethez, de a szárazföldön is tudott járni.”. Mintha a szerző megelőzné ezzel saját korát – ugyanakkor jó kérdés, milyen forrásokra hagyatkozva jelentette ki az író ezen tényszerű megállapítását.

mesosaurus_roman_yevseyev.jpg

Roman Yevseyev illusztrációja a Mesosaurusokról

A földtörténeti ókor utolsó szakaszában, a perm ideje alatt élt őshüllők legfeljebb a két méteres testhosszt érhették el. Bár pontosabb rendszertani besorolásuk a mai napig viták középpontjában áll, régebben gyakran az ichthyoszauruszok (magyarosabb nevükön halgyíkok) közvetlen elődeiként kerültek bemutatásra. Megkövesedett maradványaikkal a paleontológusok Dél-Amerika keleti felén és az afrikai kontinens déli csücskénél egyaránt találkoztak, a német származású Alfred Wegener geofizikus többek között ezekkel igyekezett alátámasztani a kontinensek vándorlásáról szőtt elméletét.

mesosaurus_zden_k_burian.jpg

Zdeněk Burian klasszikus festménye a Mesosaurusról

A Magyar Természettudományi Múzeum Eltűnt világok – A dinoszauruszok kora Magyarországon című állandó kiállításán mi magunk is megtekinthetjük egy kisebb Mesosaurus kövületét.

***

A szöveg forrásai:

Roman Yevseyev DeviantArt-profilja

A bejegyzés trackback címe:

https://paleotop.blog.hu/api/trackback/id/tr3914254041

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Motika Tomi 2018.09.29. 08:32:30

És ehhez tanulmány kellett!? Egyik fosszília mellett sincs tengeri mütyür maradvány :-)

Equalizer. 2018.09.29. 13:52:03

Két méteresek voltak??? Inkább 22 méteresek. Vagy az a Mosasaurus?

Fejes Valentin 2018.09.29. 15:54:49

@Equalizer.: Bár a nevük tényleg eléggé hasonlít, a Mesosaurus és a Mosasaurus két, egymástól meglehetősen különböző őslényt jelöl. Ráadásul az utóbbiak csak a földtörténeti középkor utolsó szakaszában jelentek meg, több tízmillió évvel később... A 22 méteres testhossz pedig még az ő esetükben is túlzás. A Mesosaurusoknál gyakoribbak a kb. 90 centis egyedek, ezt egyébként a linkelt források ugyancsak megemlítik. Azok lehettek a fiatalabb példányok.

Equalizer. 2018.09.29. 20:43:29

@Fejes Valentin: ... igazad lehet. Összekeverhető a nevük:

Mesosaurus és a Mosasaurus

De az utóbbi a különlegesebb, főként mérete miatt. A Wikipédián 17 méteresnek írják, más honlapokon 20-22 méteresnek van feltüntetve.