Észak-Amerikában is élhettek az egzotikus turákók
2018. június 27. írta: Fejes Valentin

Észak-Amerikában is élhettek az egzotikus turákók

A turákófélék családjában (Musophagidae) gyümölcsevő, közepes termetű madarakat találhatunk, melyek manapság kizárólag Fekete-Afrikában (a kontinens Szaharától délre eső térségében) fordulnak elő. Egy nemrég publikált tanulmány azonban azt igazolhatja, hogy az endemikus, élénk színekben pompázó társaság valaha Észak-Amerika földjén is megvethette a lábát.

sisakos_turako_claire_hamilton.jpg

Claire Hamilton fényképe egy sisakos turákóról (Tauraco corythaix)

Dr. Daniel J. Field (Milner Centre for Evolution, University of Bath) és Dr. Allison Y. Hsiang (Swedish Museum of Natural History) közös munkáját a BMC Evolutionary Biology jelentette meg az elmúlt napokban. A szakértők a Foro panarium kivételes állapotában konzerválódott fosszíliáját vetették górcső alá, amire még 1982-ben bukkantak rá Wyoming államban, az ország nyugati részén, és az 1990-es években nevezték el hivatalosan. A kövület alaposabb vizsgálatára mégis csak most került sor, ennek során a fosszilis leletanyagot és genetikai adatokat hívtak segítségül. Az eredmények újabb fejleményekre világítottak rá: mint kiderült, az ősmadár a turákófélékhez állhat legközelebb, bár a csoport meglehetősen korai képviselőjéről beszélhetünk.

a_foro_panarium_megkovesedett_maradvanya_daniel_j_field_and_allison_y_hsiang.png

A Foro panarium megkövesedett maradványa (fotó: Dr. Daniel J. Field & Dr. Allison Y. Hsiang)

A Foro panarium a kora eocén alatt, hozzávetőlegesen 52 millió éve tengethette mindennapjait, nem sokkal a földtörténeti középkor végét lezáró globális katasztrófát követően. Ismertetőjegyei közül talán a megnyúlt hátsó végtagok a leginkább feltűnőek. „A jelenleg élő turákófélék a lombkoronaszintek lakói, rövid lábaik kitűnő szolgálatot tesznek az ágak megragadásában.” – árulta el Dr. Field. „A tény, miszerint elődeik lábai sokkal hosszabbak voltak az övékhez képest, arra utalhat, hogy a földhözragadt ősök csak valamivel később hódíthatták meg jelenlegi életterüket.”

turakok_elterjedesi_terulete_daniel_j_field_allison_y_hsiang.jpg

A Foro panarium feltárásának helye és napjaink turákóféléinek előfordulási területe (szemléltető ábra: Dr. Daniel J. Field & Dr. Allison Y. Hsiang)

„Ennek ellenére legalább annyi kérdés vetődött fel, mint amennyit megválaszolhattunk.” – tette hozzá az University of Bath munkatársa. A legégetőbb problémák egyike szinte magától értetődő: miért tűntek el a turákófélék az északi féltekéről, ha egykor ott is feltűntek? „A dolog hátterében többek között az éghajlatváltozás húzódhat meg, ennek bizonyítása viszont behatóbb kutatásokat igényel a jövőben.”

***

A szöveg forrásai:

*

Ha tetszett a cikk, iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le az új tartalmakról!


A bejegyzés trackback címe:

https://paleotop.blog.hu/api/trackback/id/tr2014076385

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tranquillius 2018.06.27. 18:56:09

Mikor haltak ki É-Ameikában ezek a madarak?

Fejes Valentin 2018.06.27. 21:30:42

@Tranquillius: Mivel a tanulmányban erre nem tértek ki, a Wikipédia pedig csődöt mondott ilyen téren, ezért pár perce írtam egy levelet Danielnek. Nagyon remélem, hogy válaszolni fog, mégpedig minél hamarabb... addig egy kis türelmet kérnék! :)

Tranquillius 2018.06.28. 08:56:14

@Fejes Valentin: Köszönöm! Már csak a kihalás hátterében sejtett éghajlatváltozás miatt sem mindegy, hogy az eocén végén vagy mondjuk a pleisztocén elején történt a kihalás. :)

Fejes Valentin 2018.06.28. 17:03:59

@Tranquillius: Daniel gyors volt, mint a villám, így már válaszolt is! A szegényes leletanyag tükrében ezek a madarak az eocén és oligocén határán, úgy 34 millió éve tűnhettek el az északi féltekéről.

"Because the fossil record of turacos is so sparse, it's hard to say exactly when they disappeared. However, it is probably a safe bet that their disappearance from the northern hemisphere coincided with the cooling of global climates at the Eocene-Oligocene boundary, approximately 34 million years ago. However, only future fossil discoveries will be able to tell us for sure!"

Tranquillius 2018.06.29. 07:04:59

@Fejes Valentin: Így már mindent értek, köszönöm!