Fejes Valentin
2017. november 18. írta: Fejes Valentin

Fejes Valentin

Üdvözlöm a Paleotóp olvasóit!

valentin_profil_1.jpegFejes Valentin vagyok, a Nyíregyházi Egyetem egykori történelem-földrajz szakos hallgatója. Bár végzettségemből kifolyólag évekig többnyire az emberiség régmúlt dolgaival foglalkoztam, az ősidőhöz való kötődésem sokkal régebbre nyúlik vissza. Másokhoz hasonlóan én is gyermekként és a dinoszauruszok kapcsán ismerkedtem meg Földünk letűnt világával, méghozzá William Lindsay A nagy dinoszaurusz atlasz című könyvének jóvoltából. Neves kutatónk, Főzy István gondoskodott a magyar fordításról: az olvasmányos szöveg mellett Giuliano Fornari illusztrációi garantálták, hogy az olvasó egy valóságos időutazáson vegyen részt a kötetet forgatva. A lapokon elképesztő méretű óriások, szinte jelentéktelennek tűnő csöppségek, fejlett érzékszervekkel megáldott húsevők és utódaikat féltőn gondoskodó anyák elevenedtek meg, végül a pteroszauruszokon kívül a tengeri őshüllők is kaptak egy kis helyet. Biztosra veszem, hogy a fentebb említett párosítás fiatalok tucatjait bűvölte el annak idején, ezalól természetesen én sem voltam kivétel. Általános iskolásként tűkön ülve vártam a Tudorka magazin havonta megjelenő friss példányait, a helyi könyvtárban pedig sorra faltam az olyan írásokat, melyek akár csak egy kicsit is érintették a témát – mindebből úgy tűnhet, számomra nem volt megállás. Ez valahogy mégis bekövetkezett, ezért jó időre háttérbe szorultak nálam az őslények.

A főiskolán történt meg az újabb fordulat. Az egyik kurzuson szóba jöttek a fosszíliák, pontosabban az Archaeopteryx, mint a feltételezett ősmadár, majd a Kárpát-medence földrajzát tanulmányozva érdekességképp megemlítésre kerültek a Hátszegi-medence dinoszauruszai szomszédjaikkal együtt. Nem sokkal ezután egy mára inaktívvá vált honlap szerkesztőjeként a növény- és állatvilág újdonságairól kellett beszámolnom, így a paleontológia jelentősebb felfedezéseiről ugyancsak hírt adtam. Miközben utánajártam a dolgoknak, ismét megélénkült a kíváncsiságom bolygónk prehisztorikus története iránt. Hamar rádöbbentem, hogy a helyzet, hála a technológia folyamatos fejlődésének, rengeteget változott az utóbbi évtizedekben. Az internetnek köszönhetően felgyorsult az eszmecsere a szakértők között, egyre több tanulmány válik szabad hozzáférésűvé, a közösségi média platformjai pedig közelebb hozzák egymáshoz a hasonló beállítottságú embereket. Így találtam rá idővel erre a blogra is, majd később csatlakoztam Attilához szerzőként.

Számtalanszor találkoztam sajnos olyan megnyilvánulásokkal, miszerint az őslénytan gyerekes, csak az óvodásoknak való, és egyébként sem szolgál semmi hasznossal. Nekem azonban teljesen mást jelent: egy máig javarészt feltérképezetlen, izgalmakban bővelkedő világot, ami mindig tartogat valami olyan meglepetést, mely sokszor még a legvadabb elképzeléseket is jócskán túlszárnyalja. Bejegyzéseinkkel éppen ezért nem csak a legújabb fejleményeket kívánjuk megosztani a szélesebb közönséggel, hanem felkelteni az érdeklődést vagy épp eloszlatni az esetleges tévhiteket, de ami talán a legfontosabb: népszerűsíteni idehaza a paleontológiát a lehető legtöbb módon, hiszen méltán megérdemli a figyelmet!

Kellemes böngészést kívánok!

 

Fejes Valentin cikkei a Paleotóp blogon

Kapcsolat: fejes.valentin@paleotop.hu

Kulcsszavak:szerzők

A bejegyzés trackback címe:

https://paleotop.blog.hu/api/trackback/id/tr413303659