paleotóp

paleotóp

Hamarosan nyílik a Pannon-tenger Múzeum

2013. október 28. - Fitos Attila

Örömteli pillanat érkezett el a Földtudományok kedvelőinek: az ipolytarnóci ősvilág bemutatóhelye után újabb paleontológiára és ősföldrajzra épülő nagyértékű beruházás eredménye készült el, és nyílik meg hamarosan. November 20-ától látogatható Miskolcon a Hermann Ottó Múzeum legújabb kiállítása, amely Őserdei ösvényeken - A bükkábrányi mocsári ciprus-erdő és kora címmel a Pannon-medence 17 millió éves történetét meséli el.


Ahogy az a tárlat nevéből is kiderül, a kiállítás - szinte szó szerinti - alappillérei azok a felső-miocén korú ősfák lesznek, amelyeket 2007-ben találtak meg a bükkábrány melletti lignitbányában.
A miskolci múzeumba a 16 megtalált példányból 4-et szállítottak át, miután az évgyűrűk láthatóságának érdekében megtalálásuk óta cukor-alapú konzerváló oldatban tartották. A mocsárciprus-törzsek az új épület központjában kerültek elhelyezésre egy 8 m átmérőjű, 6 m belmagasságú, kör alaprajzú térrészben. A konzervált fák közül három egy térben és időben változó dioráma részét képezi majd, melyhez a miocén mocsári és a jelenkori bányakörnyezetet jellemző hanghatások is kapcsolódnak. A negyedik fát eredeti konzerváló tartályában tekinthetik majd meg a látogatók, akik oldalablakokon keresztül látják majd a vízben álló fákat.

A legendás bükkábrányi leletegyüttes mellett még egy sztárja lesz a kiállításnak: láthatók lesznek ugyanis Rudi, azaz a rudabányai ősmajom (Rudapithecus hungaricus) és az Anapithecus hernyáki csontjainak hiteles másolatai is. A csontmásolatokon kívül az ásatás, és a leletek előkerülésének körülményeit is modellezi a múzeum, egy 4 m2 területű terepasztal segítségével, ami lényegében egy kivágott blokk a rudabányai kőzetanyagból. Az „asztal” szabálytalan felülete az ásatási felszín egy szeletét jeleníti meg, melynek közepén a Rudapithecus hungaricus és az Anapithecus hernyáki életnagyságú rekonstrukciója „kel életre”.

A kiállítás harmadik nagy témaköre a Hermann Ottó Múzeum ásvány- és közettárának anyagából kialakított gyűjtemény lesz, ahol - a Pannon-medence miocén vulkanizmusának, és egyéb ősföldrajzi eseményeinek interaktív bemutatása mellett - a Kárpátok ásványaival játékos módon ismerkedhetnek meg a gyerekek - lesznek olyan darabok, amelyeket nyugodtan meg lehet majd tapintani, szagolgatni.

Az Európai Unió támogatásának felhasználásával, mintegy 435 millió forintos költséggel megépült múzeum kihagyhatatlan programnak ígérkezik minden őslénytan iránt érdeklődő számára.

További részleteket a kiállítás weboldalán olvashatunk. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://paleotop.blog.hu/api/trackback/id/tr817290633

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása