Új dinoszauruszfajt találtak a Bakonyban
2012. augusztus 03. írta: Fitos Attila

Új dinoszauruszfajt találtak a Bakonyban

Új növényevő dinoszauruszfaj további csontjait sikerült azonosítania az MTA-ELTE Lendület Dinoszaurusz Kutatócsoportnak a hagyományos nyári iharkúti ásatáson - közölte Ősi Attila paleontológus.

Fotó: MTI / Nagy Lajos

 

 

A dinoszaurusz a Rhabdodontid Ornithopodák családjához tartozik, abból is a primitívebb fajta, kis termetű növényevő. Az 1,8 méter hosszú állat a hátsó lábain járt. Leletei már korábban is előkerültek; a kutatási eredmények publikálása folyamatban van. Az új fajt még nem nevezték el.

"Most már tudjuk, hogy egy új fajról van szó, mégpedig olyanról, amely csak Európából ismert, a kontinensre nézve endemikus" - fogalmazott Ősi Attila, aki a publikálásig többet nem akart elárulni a leletről.

Az akadémiai Lendület Dinoszaurusz Kutatócsoport első éves részprojektjének egyik legfontosabb feladata, hogy mindent kiderítsen a kis termetű növényevőről, legfőképpen azt, hogy miért volt ilyen kicsi. A mostani kutatás során, hétfőn az ismeretlen növényevő teljes vállövcsontja került elő, ami a paleontológus szerint fontos adatokkal szolgálhat.

"Ennek az új növényevőnek már a legelső, 2000-es évi ásatáson is került elő csontja, s a későbbi években is, de mindig csak egy-egy. Hiába találtunk 12 év alatt legalább tízezer csontot, ettől a dinoszaurusztól csupán néhány tucat került elő. Nagyon jó megtartású leletek ezek: állkapcsok, fogak, koponyaelemek, végtagcsontok, csigolyák" - magyarázta a tudós.

A bakonyi ásatáson az elmúlt napokban több száz más csont-, illetve fogmaradványt is találtak, valamint további jelentősebb felfedezéseket is tettek, de az utóbbiakról csak későbbre ígért tájékoztatást az ásatásvezető.

Ősi Attila azt is elmondta, hogy a Hungarosaurus tormai, a négy lábon járó, páncélos dinoszaurusz részleges csontváza is előkerült, feltárása még folyamatban van.

"Olyan csontváz került elő, ahol az egyes elemek - bordák, csigolyák és a medence részei - az eredeti helyzetet mutatva összekapcsolódnak. A feltárása csak most kezdődött, még nem tudjuk, hogy milyen leletek kerülnek elő. Tártuk már fel korábban is csontjait, de az az érdekes, hogy ezek hogyan kapcsolódnak össze és milyen pozícióban vannak a medencecsontok. Ezáltal többet megtudhatunk a dinoszaurusz testtartásáról, csontvázfelépítéséről" - mutatott rá Ősi Attila.

Forrás: MTI / HVG

A bejegyzés trackback címe:

https://paleotop.blog.hu/api/trackback/id/tr647290673

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.