paleotóp

paleotóp

Karbon erdő szimulátor

2018. március 21. - Fitos Attila

Március 21-e az erdők világnapja. Az ENSZ Közgyűlése 2012-ben fogadta el az erre vonatkozó határozatot, melynek értelmében minden évben ezen a napon emlékezünk meg az erdők és fák jelentőségéről, és a napjainkban is hatalmas károkat okozó erdőírtás elleni tiltakozás fontosságáról.  Az erdő a Föld tüdeje – szén-dioxidot köt meg, oxigént termel, árnyat ad, párologtatással hűti a Föld felszínét, az egészséges vízkörforgás egyik kulcsszereplője.

Ha visszatekintünk bolygónk 4543 millió éves történelmére, az erdő fogalmáról először talán a karbon időszak juthat eszünkbe, amely peródusban olyan irdatlan mennyiségű biomassza képződött az akkoriban a teljes Földet beterítő hatalmas erdőségekből, amely több kilométer vastagságú kőszéntelepeket eredményezett a világ több pontján – innen az időszak elnevezése is.

A tudományos kutatások eredményeként ma már megbízhatóan pontos képünk van arról, hogyan nézhettek ki ezek a buja erdők: a fenyőfélék és a zárvatermők megjelenése előtt járunk, ahol a hatalmas fák valójában óriásira, akár 30 méteresre is nőtt zsurlók, korpafüvek és páfrányok voltak. A 300-350 millió évvel ezelőtti erdőségek bizony teljesen más képett nyújtottak, és ezt most – mint egy időutazó túrázó – mi is bejárhatjuk. Egy német programozó ugyanis a tudományos eredményeket felhasználva létrehozott egy Karbon Erdő Szimulátort, amelynek segítségével, mint egy virtuális valóság eszközzel járhatunk-kelhetünk a hajdanvolt rengetegben. Ha kíváncsiak vagyunk valamelyik növény kilétére, egy kattintással ellenőrizhető a faj neve és rövid leírása.

A szimulátor, amely egyébként még alfa teszt fázisban van, letölthető ezen a linken: http://extra-life.de/index.html

Az alábbi videót pedig a Paleocast készítette kedvcsinálónak.

A bejegyzés trackback címe:

https://paleotop.blog.hu/api/trackback/id/tr1113757600

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása